Šećerna bolest

Šećerna bolest ili dijabetes, jedna je od najučestalijih bolesti današnjice. Radi se o poremećaju povećavanja razine šećera u krvi, koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin ne djeluje na odgovarajuči način u organizmu. Tada stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će ju osoba dobiti je 50% i povećava se ako je osoba prekomjerne tjelesne težine.

sa


Znaci šećerne bolesti su:
  • često i obilno mokrenje
  • umor/slabost
  • zamagljen vid
  • žeđ
  • naglo mršavljenje


Liječenje šečerne bolesti 
U liječenju dijebetesa posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, a nakon toga liječenje lijekovima (antidijabeticima).
Od oralnih hipoglikemika se koriste derivati sulfonilureje (npr. klorpropamid, glibenklamid,), meglitinidi, bigvanidi (metformin), tiazolidinedioni, inhibitori alfa-glukozidaze (akarboza). Različite vrste inzulina također se koriste u terapiji protiv ove bolesti. Od novijih lijekova spominju se peptidni analozi (stimulatori inkretina, inhibitori dipeptidil peptidaze 4, analozi amilina).
Tipovi dijabetesa i karakteristike bolesti
Dijabetes tip l - tzv. juvenilni dijabetes nastaje u mladosti, jer beta stanice nestaju te gušterača ne luči inzulin - apsolutni nedostatak inzulina.
Dijabetes tip II - tzv. starački dijabetes nastaje kad gušterača zbog slabljenja funkcije svojih stanica tj. njihovim starenjem, luči sve manje inzulina, a i stanice tkiva postaju slabije osjetljive na inzulin.

Fitoterapija protiv šećerne bolesti:
S liječenjem treba početi odmah jer je šećerna bolest teška bolest. Liječnik specijalist endokrinolog odredit će dijetu, tablete i/ili inzulin. To se mora poštivati, jer iako vas ništa ne boli, svakim danom ste sve bolesniji. Uz obaveznu dijetu preporučit ću vam i neke izuzetno djelotvorne ljekovite biljke i njihove pripravke:
vrijesak - čisti krv i pojačava mokrenje (diuretik)
piskavica - glukokinin pomaže kod metabolizma ugljikohidrata
kopriva - potiče cirkulaciju i mokrenje
kukuruz svila - potiče mokrenje (diuretik)
maslačak - potiče rad bubrega, jetre, čisti krvi i djeluje diuretički
stolisnik - isto kao maslačak
borovnica - sadrži mirtilin koji snižava šećer u krvi
vodopija - sadrži inulin koji kao i mirtilin djeluje slično inzulinu
galego - snižava šećer u krvi, diuretik
matičnjak - smiruje organizam i smanjuje negativan učinak stresa
komušine graha - snižavaju šećer, diuretik
Kombinacijom ovih ljekovitih biljaka dobivamo čaj i biljne kapi. Dnevno treba popiti litru čaja, malo po malo, uvijek prije jela i uz čaj 1-2 žličice biljne tinkture. Rane na nozi - Ulcus cruris, tretiram uljem gospine trave, nevena, timijana i sl. te biljnom kremom koja se maže oko otvorene rane. Obuća treba biti udobna i komotna, nosite pamučne čarape, a višak energije potrošite vježbanjem i hodanjem.
I zapamtite: tjelesna aktivnost i zdrava prehrana su „zlatna pilula" protiv dijabetesa!